En ovanlig skola

för vanliga människor

Distansutbildningar

Skrivarskolan
Skrivarskolan
Skrivarskolan
 

Skrivarskolan

En stolt tradition

Skrivarskolan i Malmö är en helt ny satsning för oss, men egentligen tar vi vid efter en tradition som startade redan 1985. Då startades en skrivarlinje på Fridhems folkhögskola i skånska Svalöv. Skrivarlinjen flyttade år 2012 till Landskrona och döptes då om till Albins skrivarlinje. Nu när Albins skrivarlinje läggs ner tycker vi att det är dags att stafettpinnen går vidare till Kvarnby folkhögskola och Malmö. Skrivarskolan kommer att flytta in i våra lokaler på Kvarnbyvägen 68.  

Hos oss ska du utveckla ditt skrivande och din kreativitet. Vi vill se till att du ska kunna uttrycka det du vill berätta på bästa möjliga sätt. 

Våra kurser är läsårskurser med start på hösten. År 1 och år 2 är på heltid. År 3/kreativt friår kan du också läsa på halvtid.

Våra kurser är läsårskurser på heltid med start i höst. Kurserna ges på gymnasial nivå och du kan få studiemedel av CSN. 

För ett läsår tar vi ut en avgift på 1000 kronor. I avgiften ingår fria kopior och utskrifter, visst material, friex av årsboken m.m.

Skrivarskolans kurser

Skrivarskolan år 1, grundkurs i skrivande

Under år 1 testar du att skriva i olika genrer, lär dig hantverket och blir en bra läsare, såväl av andras som av dina egna texter. Du får träna på att stå för dina texter på scen.

Inledningsvis arbetar vi med dikt, bundet och obundet, rim och rytm, lek och allvar. Därefter arbetar vi med manus, där du får lära dig hur du skriver manus för film och scen. Vårterminen ägnas åt prosa. Vi fördjupar oss i komposition, berättarperspektiv, karaktärsbeskrivning, rytm, dramaturgi.

Den mest väsentliga delen av kursen är textsamtalen. Varje vecka skriver du en veckouppgift som läses av övriga deltagare i mindre grupper. I textsamtalen blir dina texter behandlade av intresserade, engagerade och aktiva läsare. Du lär dig att ge och ta konstruktiv kritik, du blir en säkrare och bättre läsare.

Under höstterminen ingår scenframställning i kursen, där vi tränar på att läsa inför publik. Hur vågar en? Hur gör en? Vad läser en? Vi tränar tanke och teknik, röst och förberedelse. Uppläsningar på och utanför skolan förekommer under året.

Skrivarskolan år 2, påbyggnadskurs med eget projekt

Till år 2 söker man med ett projekt (roman, diktsamling, novellsamling, scenmanus osv.) som man vill arbeta med under läsåret. Vi lägger stor vikt vid planering av sin tid, hur man tänker arbeta med skrivandet, vilka dagar och vilka tider, hur långt man planerar att nå under höstterminen respektive vårterminen. Själva stommen i år 2 är utöver det egna skrivandet textsamtalen. Under året håller alla sig uppdaterade i allas projekt, vilket ger en stor styrka och gemenskap. Allas projekt blir på så sätt viktiga och angelägna för samtliga deltagare.

Tvåorna träffas för textsamtal en dag i veckan. I år 2 handleder man vid ett antal tillfällen ettornas textsamtal, man leder bokprat med ettorna under våren. Såväl tvåor som treor har full insyn i ettornas schema, och är alltid välkomna att delta i ettornas lektioner. Och förstås i alla andra aktiviteter, som utflykter, studiebesök, gäster osv.

Skrivarskolan
Skrivarskolan
Skrivarskolan
Skrivarskolan
Skrivarskolan
Skrivarskolan

Kreativt friår

Vill du läsa ett tredje år på Skrivarskolan? Är du redan etablerad författare? Vi ger dig möjlighet att kunna fokusera på ett projekt (roman, diktsamling, novellsamling, scenmanus osv) under läsåret. Skicka en projektbeskrivning och gärna också ett cv och relevanta referenspublikationer till oss. för att söka en plats.

Vi lägger stor vikt vid planering av sin tid, hur du tänker arbeta med skrivandet, vilka dagar och vilka tider, hur långt du planerar att nå under höstterminen respektive vårterminen. Själva stommen i vårt ”år 3” är utöver det egna skrivandet textsamtalen. Under året håller alla sig uppdaterade i allas projekt, vilket ger en stor styrka och gemenskap. Allas projekt blir på så sätt viktiga och angelägna för samtliga deltagare.

 

Årsboken

Under vårterminen sammanställer vi material som producerats under kursen i en professionell antologi. Det innebär att du får en inblick i val av text, arbete med korrektur, och inte minst processerna från tanke till text, från tryck till läsare. 

Skicka mer information

Fältet är inte korrekt ifyllt / Error in field

Fältet är inte korrekt ifyllt / Error in field

Vänligen fyll i fullständig adress / Please enter your complete address

Fältet är inte korrekt ifyllt / Error in field

Fältet är inte korrekt ifyllt / Error in field

Fältet är inte korrekt ifyllt / Error in field

Fältet är inte korrekt ifyllt / Error in field

Vi använder cookies för att säkerställa sidans funktion. Läs mer.

Kvarnby Folkhögskolas kakor
Inställningarna på den här webbplatsen är "tillåt cookies".
Därigenom säkerställs sidans funktion.

Genom att använda siten godkänner du detta.

Läs mer om Kvarnby Folkhögskolas policy för personuppgiftshantering.

Stäng!